Chcete se někde v příjemném a pěkném prostředí v klidu najíst?

Autor: Eva Clárová <clarova.eva@tiscali.cz>, TĂ©ma: Z pera dopisovatelů, Zdroj: E-MAILEM, Vydáno dne: 22. 08. 2004

Poznání učitelky jak se nechat či nenechat oškubat od podnikatelů podnikajících v pohostinství v Česke republice. Omlouváme se podnikatelům, protože v pohostinství žádní podnikatelé nepodnikají, ale většinou jen bezcharakterní zlatokopové (poz. redakce)

Chcete se někde v příjemném a pěkném prostředí v klidu najíst, oslavit třeba něčí svátek či narozeniny a nebo jen tak v klidu posedět, popovídat a najíst se bez shonu a pachtění kolem plotny? Četné hospody, hospůdky , restaurace nejrůznějšího zaměření a úrovně se předhánějí v nabídce.

Řekněme ale, že zvolíte Maxima v Plané nad Lužnicí, přijdete po osmé večer, pohledem do sálu ke své potěše zjistíte, že je osm stolů volných, zajásáte v naději, že už vám nebude dlouho kručet v žaludku - ale ouha!! Dostane se vám nepříjemné sdělení, že jídlo vám už nemohou připravit - je příliš pozdní hodina.

Chcete pojíst lehký a zdravý oběd v nedávno otevřené restauraci v krásně renovovaném pivovaru? Přivítá vás příjemné prostředí, vkusně prostřené stoly, u nichž sedí několik málo hostů, což budí ve vás naději, že nebudete dlouho čekat. Opět - ouha!!! Na salát čekáte víc jak tři čtvrtě hodiny, na teplý předkrm pak další dlouhé minuty, usrkáváte tedy kyselé víno a popíjíte minerálku. Konečně ochotný číšník přináší salát s krevetami a salát s drůbežími játry. Jenže další - ouha !!!!! Na talíři obloženém několika kousky zeleniny se stydlivě kroutí dvě malé krevetky (za pouhých 240kč !!!!!!) - leč zcela syrové a studené! Podobné je to i s játry - téměř syrová, část polosyrová. Oznámíte číšníkovi reklamaci a světe , div se - ač jste z krevet nepozřeli ani sousto - studené a syrové jste vrátili z úst na talíř, z jater jakbysmet - za chviličku vám oznámí vzkaz z kuchyně - reklamace se přijímá, zároveň ale číšník vyřizuje ponaučení pana kuchaře - milý zákazníku, jsi světa kulinářského neznalý, ničemu nerozumíš - drůbeží játra se připravují všude polosyrová (asi aby se lépe šířila salmonelóza). Ta tedy číšník od účtu odečetl , ale syrové a studené krevetky nikoli, aniž by za ně nabídl novou porci - tedy staronovou - a tak zaplatíte za lahvičku mattonky, dvě deci frankovky a zeleninovy salát bez dvou korun pětistovku, odcházíte hladoví a znechucení s pocitem okradeného a slibem - sem už nikdy!

Malá odbočka - pro porovnání - včera jsme si se členy naší rodiny dali v Poděbradech v hotelu Tlapák salát s drůbežími játry - byla řádně propečena, křehoučká a příjemně okořeněna - porce 55Kč, ale dobře trojnásobná. Tak mne napadlo - neprospělo by mnohým pracovníkům ve službách a pohostinství u nás ve městě a okolí odskočit si na malé školení ke kolegům do Poděbrad, neni to tak daleko ?!

Eva Clarová, Tábor