Poznání učitelky jak se nechat či nenechat oškubat od podnikatelů podnikajících v pohostinství v Česke republice. Omlouváme se podnikatelům, protože v pohostinství žádní podnikatelé nepodnikají, ale většinou jen bezcharakterní zlatokopové (poz. redakce)
Chcete
se někde v příjemném a pěkném prostředí v klidu najíst, oslavit třeba
něčí svátek či narozeniny a nebo jen tak v klidu posedět, popovídat a
najíst se bez shonu a pachtění kolem plotny? Četné hospody, hospůdky
, restaurace nejrůznějšího zaměření a úrovně se předhánějí v nabídce.
Řekněme
ale, že zvolíte Maxima v Plané nad Lužnicí, přijdete po osmé večer,
pohledem do sálu ke své potěše zjistíte, že je osm stolů volných,
zajásáte v naději, že už vám nebude dlouho kručet v žaludku - ale
ouha!! Dostane se vám nepříjemné sdělení, že jídlo vám už nemohou
připravit - je příliš pozdní hodina.
Chcete
pojíst lehký a zdravý oběd v nedávno otevřené restauraci v krásně
renovovaném pivovaru? Přivítá vás příjemné prostředí, vkusně
prostřené stoly, u nichž sedí několik málo hostů, což budí ve vás
naději, že nebudete dlouho čekat. Opět - ouha!!! Na salát čekáte
víc jak tři čtvrtě hodiny, na teplý předkrm pak další dlouhé
minuty, usrkáváte tedy kyselé víno a popíjíte minerálku. Konečně
ochotný číšník přináší salát s krevetami a salát s drůbežími játry.
Jenže další - ouha !!!!! Na talíři obloženém několika kousky zeleniny
se stydlivě kroutí dvě malé krevetky (za pouhých 240kč !!!!!!) -
leč zcela syrové a studené! Podobné je to i s játry - téměř
syrová, část polosyrová. Oznámíte číšníkovi reklamaci a světe , div
se - ač jste z krevet nepozřeli ani sousto - studené a syrové jste
vrátili z úst na talíř, z jater jakbysmet - za chviličku vám oznámí
vzkaz z kuchyně - reklamace se přijímá, zároveň ale číšník vyřizuje
ponaučení pana kuchaře - milý zákazníku, jsi světa kulinářského
neznalý, ničemu nerozumíš - drůbeží játra se připravují všude
polosyrová (asi aby se lépe šířila salmonelóza). Ta tedy číšník od
účtu odečetl , ale syrové a studené krevetky nikoli, aniž by za ně
nabídl novou porci - tedy staronovou - a tak zaplatíte za lahvičku
mattonky, dvě deci frankovky a zeleninovy salát bez dvou korun
pětistovku, odcházíte hladoví a znechucení s pocitem okradeného a
slibem - sem už nikdy!
Malá
odbočka - pro porovnání - včera jsme si se členy naší rodiny dali v
Poděbradech v hotelu Tlapák salát s drůbežími játry - byla řádně
propečena, křehoučká a příjemně okořeněna - porce 55Kč, ale dobře
trojnásobná. Tak mne napadlo - neprospělo by mnohým pracovníkům ve
službách a pohostinství u nás ve městě a okolí odskočit si na malé
školení ke kolegům do Poděbrad, neni to tak daleko ?!
Eva
Clarová, Tábor